Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4/3 Szabvány

2008.12.16

A professzionális fényképezés igényeinek maradéktalan kiszolgálására a válasz a Négy Harmad Szabvány. Szakít a múlttal, és végre felszabadítja a digitális tükörreflexes fényképezést a hagyományos technológiák béklyói alól

A FourThirds csapat ezt a méretet választotta, mivel ez az, amely optimálisan tesz eleget a különféle követelményeknek: kiváló képminőség, hangtalan működés, különböző pixelméretek kezelése a jövőre nézve, telecentrikus lencsék használata                                                                                                                                                                                    

 

Kép

                                                                                                                                                                            Nyitott szabvány                                             A Négyharmad szabvány szándékosan nyitott szabvány. Ez annyit jelent, hogy minél több váz, objektív és tartozék gyártója alkalmazza, annál jobban bővül az egymással kompatibilis termékek köre. Ennek eredményeképpen a fotósok rendelkezésére álló felszerelések és választási lehetőségek is bővülnek.

 

 

Kép

 

 

 

Tökéletes méretek A Négy Harmad kifejezés a szenzor méretére utal. A Négy Harmad Szabványú fényképezőgépek szenzorát 4/3 típusúnak nevezik. Ez a szenzor típusát, és nem a fényérzékeny felület tényleges méretét fejezi ki, amely általában jóval kisebb méretű. A CCD képátlója körülbelül 22,3 mm, nem pedig négyharmad hüvelyk, amely körülbelül 33,87 mm-t jelentene. Hagyományosan a képérzékelő eszközök névleges mérete egy számítási eljáráson alapul, amely a vákuumos képérzékelő csövek feltalálásakor került bevezetésre. Akkoriban, ezeknek a korai 'vidicon' csöveknek a külső átmérője a méretükre utalt. Sajnos ez a szabály annak ellenére fennmaradt, hogy azóta sok előrelépés történt a fényképezés technológiában, így a "négyharmad hüvelykes érzékelő" kifejezés félreértés forrása lehet. Ebből az okból a digitális képérzékelők méretére ma már sokan a „típusú” kifejezést használják a hüvelyk helyett.

 

Kép

 

 

Bárki, aki 35 mm-es filmhez tervezett objektívet használ olyan digitális fényképezõgéppel, amelynek szenzorja kisebb a filmnél, ismeri a látószög csökkenésének potenciális problémáját. A Four Thirds megoldja ezt a problémát. Mivel az objektív minden esetben a szenzornak megfelelõen optimalizált, nem kell többé megelégednie az amúgy drága, nagylátószögû objektívekkel, amelyek nem teljesítenek az elvárásoknak megfelelõen. A Four Thirds szabvánnyal azt a látószöget kapja, amelyet elvár. A Négyharmad szabványú objektívek normál gyújtótávolsága kb. 25mm. A 35mm-es formátumú fényképezőgép-objektívek 50mm-es standard gyújtótávolságához viszonyítva a látószög kétszer nagyobb.

 

A mappában található képek előnézete Olympus

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.